11.03.2024

RAMAZAN AYININ FAZİLETLERİ

Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden kurtuluş olan bir Ramazan ayına daha kavuşacak olmanın huzurunu yaşamaktayız. 10 Mart 2024 Pazar günü ilk teravih namazını kılacak, 11 Mart 2024 Pazartesi gecesi ilk sahura kalkacağız.

 

Ramazan-ı şerif ayımız hayırlı ve mübarek olsun. Sahurlarımız, oruçlarımız iftarlarımız, teravihlerimiz, mukabelelerimiz ve sadakalarımız gibi Ramazanı anlamlı ve unutulmaz kılan birçok eşsiz güzellikle bu yılda yine dolu dolu yaşanacak. Bir mümine yaraşan şuur, vakar ve asaletle, yaşadığımız bu günlerin geçici dünya hayatında ebedi ahiret hayatımızı kazanabilmemiz için merhameti sonsuz Rabbimiz Teâlâ’nın bir ikramı olduğunu olduğunu unutmayalım. Kur’an-ı Kerim’i ve insanlığa her daim ümit aşılayan sevgili Peygamberimizi rehber edinerek bu bereketli günleri yaşayalım.

 

Başkanlığımız, her yıl Ramazan ayında toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı artırmak amacıyla önemli bir temayı kamuoyunun gündemine taşımakta ve belirlenen tema, etraflı bir şekilde ele alınmaktadır. Bu bağlamda 2024 yılı Ramazan teması “Ramazan ve Ahiret Bilinci” olarak belirlenmiştir.

 

İslam inancına göre iman esaslarından biri olan ahiret inancı, birçok ayet-i kerimede Allah’a imanla birlikte zikredilir. “Onlar, Allah'a ve ahiret gününe inanırlar. İyiliği emrederler. Kötülükten men ederler, hayırişlerinde birbirleriyle yarışırlar. İşte onlar salihlerdendir.” (Âl-i İmrân, 3/114) ayetini buna örnek olarak verebiliriz. Hz. Peygamber (s.a.s)’in “Allah’a ve ahiret gününe iman eden kişi ya hayır söylesin ya da sussun.Allah’a ve ahiret gününe iman eden kişi komşusunu rahatsız etmesin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kişi misafirine ikram etsin.” (Buhârî, Rikâk, 23) hadis-i şeriflerinde de buyrulduğu üzere ahiret bilincinin, insanın bireysel ve toplumsal davranışlarına yön veren; Allah, diğer insanlar ve tüm varlık âlemiyle olan hukukuna etki eden önemli bir esas olduğunu göstermektedir.

 

 

Mümin gönüllerde on bir ayın sultanı olarak yer eden Ramazan, bütün mahiyetiyle maddi ve manevi hastalıklarımız için bir şifa kaynağıdır, şifa ayıdır. Oruç bedenin zekâtı olarak, vücutta birikmiş zararlı unsurların defi için metabolizmaya büyük bir imkân sağlar. İnsanın, vücudunu diğer canlılardan daha farklı olarak madde ve mananın sırlı ve ahenkli bir birleşimi olarak görmeye başladığı bu ayda vücutlar yenilenir, dimağlar parlar.Allah Rasülü’nün “Oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız” (Taberani, Mu’cemu’l-Ev-sat, VIII, 174) sözünü te’yit edercesine ruh ve bedenlerimiz sıhhat bulur.

 

Kur’ân-ı Kerîm’de adı anılan tek aydır Ramazan ayı. İşte bütün bu ayrıcalıkları sebebiyle kültürümüzde Ramazan, “on bir ayın sultanı” olarak kabul görmüştür. Ramazan ayı Kur’an’la zikredilen Kur’an’nın nazil olmaya başladığı Kur’an aydır. Kur’an Peygamber Efendimize nazil oldu “Seyyidü’l Murselin” ( Peygamberlerin Efendisi ) unvanını aldı, Kuran’ı getiren melek Cebrail “Er-Ruhu’l-Emin” adını aldı, Hira mağarasının bulunduğu dağ “Cebel-i Nur” ( Nur Dağı ) oldu. Kur’an’ın nazil olduğu Mekke Mükerreme, Medine ise Münevvere sıfatını aldı. Kendisine Kur’an nazil olan bu ümmet “En Hayırlı Ümmet” olma şerefine nail oldu. Kur’an’ın nazil olduğu Kadir Gecesi bin aydan hayırlı bir ömre bedel gece sayıldı. Öyleyse Kur’an ayında her evden en az bir hatm-i şerif okuyalım ve Kur’an’ın nurunu evimize ve gönüllerimize yerleştirelim.

O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği Ramazan ayıdır. Artık sizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, sizi doğru yola iletmesine karşı Allah’ın ululuğunu dile getirmeniz ve umulur ki şükredersiniz diye (uygun hükümler gönderiyor”( Bakara; 185 )

 

Ramazan İslam’ın beş temel esasından biri olan oruç ayıdır. “Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine farz kılındığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç farz kılındı....( Bakara; 183 )

Oruç hem bedenen hem de ruhen tutulacak bir ibadettir. Sadece midemiz ve şehvetimizi değil gözümüz kulağımız, elimiz ve dilimizle oruç tutalım. Hatta kalbimizdeki kin, haset ve düşmanlıklara son verelim. İftarlarımızda ailecek dua edelim ve yemek yeme adabı ve eğitimi için bir fırsat bilelim. Sahur vakti, tevbe-istiğfar, teheccüt ve dua vaktidir. Camilerde ailecek cemaate katılalım teravih namazını kılalım. Ramazan ayı infak ayıdır. Zekâtımızı, sadakamızı bol bol verelim. Yoksul, yetim, öksüz ve muhtaç garipleri unutmayalım. Büyüklerimiz her geceyi kadir gecesi, her geleni Hızır bil derlerdi. Ramazanın her gecesini Kadir gecesiymiş gibi yaşayalım. Yenilenme, arınma, rahmet, bereket, mağfiret ve sabır ayıdır. Değişim ayıdır. Güzelliklere (eğer kılmıyorsak namaza ) başlama ve kötü alışkanlıkları (alkol-sigara gibi ) geride bırakma fırsatı vardır bu ayda. Namaz ve oruç bütünlüğünü unutmayalım. Hem orucumuzu tutalım, hem de namazımızı kılalım. Ramazan ayı, huzur, güven ve barış ayıdır.

Cennetteki Reyyan kapılarının sonuna kadar açıldığı cehennem kapılarının kapandığı. şeytanların zincire vurulduğu aydır Ramazan. Ramazandaki iftar ve sahurlardaki yemek yeme alışkanlıklarımız konusunda doktorların ve uzmanların sağlıklı beslenme tavsiye ve uyarılarını kulak ardı etmeyelim. Ramazan bir eğlence ayı değil, ibadet ayıdır. Sağlık sorunları olanlar oruç tutmama ruhsatı konusunda mutlaka aile hekimlerine danışsınlar. Ramazanda özellikle temel gıda maddelerinde indirim yapanların Allah bereketini mutlaka kat kat verecektir. Ramazan bizi değiştirsin, biz Ramazanı değiştirmeyelim.

 

Peygamber Efendimizin konuyla ilgili hadisiyle yazımızı bitirelim

Ey insanlar! Yüce ve mübarek bir ayın gölgesi üzerimize düştü. Bu ayda bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Allah bu ayda oruç tutmayı farz kıldı, geceleyin ibadet yapmayı (teravih namazı kılmayı) nâfile kıldı. Bu ayda bir hayır işleyen kimse diğer aylarda bir farz işlemiş gibi olur. Bu ayda bir farz işleyen ise diğer aylarda 70 farz işlemiş gibi sevap alır. Bu ay sabır ayıdır, sabrın karşılığı ise cennettir. Bu ay yardımlaşma ayıdır. Bu ayda müminin rızkı bollaştırılır. Bu ayda kim bir oruçluyu iftar ettirirse bu, günahlarının bağışlanmasına ve cehennemden kurtulmasına sebep olur. Aynı zamanda oruçlunun sevabı kadar sevap verilir. Oruçlunun sevabından da hiç bir şey noksanlaşmaz. Bu ay öyle bir aydır ki evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtuluştur. Bu ayda köle ve hizmetçilerin ( çalışanlarının ) yükünü hafifleten kimseyi Allah bağışlar ve cehennem ateşinden kurtarır.”( Nesâî, Sıyâm, 5)

 

Ramazan ayı Allah’ın güzide bir armağanıdır. Ramazan Müslümanları insanî değerlerle ve ahlaki erdemlerle eğiten müstesna bir okuldur.Ramazan-ı Şerif’in başta Filistin/Gazzze ve Türkistan olmak üzere milletimize, İslam âlemine ve tüm yeryüzüne selamet ve sekinet getirmesini, rızay-ı Bari’ye muvafık bir Ramazan geçirip, millet ve ümmet olarak huzur ve sıhhat, selamet ve emniyet içerisinde Ramazan Bayramına kavuşmayı Rabbimiz Teâla’dan niyaz ediyor,Ramazan-ı Şerifinizi tebrik ediyorum.

Atıf AKŞİT

Boğazlıyan İlçe Müftüsü