30.06.2022

“Bir Yetime Aile Olmak” Paneli Gerçekleştirildi

Yozgat İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Çocuk Hizmetleri Biriminin birlikte organize ettiği ‘’BİR YETİME KORUYUCU AİLE OLMAK’’ konulu panel, Yozgat Büyük Sinema Salonunda düzenlendi. Panele konuşmacı olarak İl Müftümüz Ali Gülden, Aile Ve Sosyal Hizmetler il Müdürü Abdullah Neşeli, Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şenay Aras Doğan, Sosyal Çalışmacı Abdurrahman Aslan ve tecrübe paylaşımı yapmak üzere koruyucu aile Harun Muratdağı katıldı.

Panelde sunum ve moderatörlük yapan Gülden: Canlılar içerisinde korumaya en uzun zaman ihtiyaç duyan varlığın en güzel şekilde yaratılan insan yavrusu olduğunu vurguladı. ‘’Ey İman edenler kendinizi ve ailenizi koruyun’’ ayetinden hareketle insanın sıfır yaş İle büluğ çağı arasında başta içinde doğduğu aile olmak üzere ailesine, ailesi yoksa yakın akrabalarına, onlarda üstlenmemişse, tüm toplumun ve devletin koruması ve sorumluluğunda olduğuna işaret etti. Büluğ çağı sonrası ise vahye muhatap ve onunla yükümlü olarak kitabın koruması altına girdiğine dikkat çekti. Gülden konuşmasına şöyle devam etti: Yetim, sadece anne babası olmayan değil, anne babasının karşılaması gereken maddi manevi tüm haklardan mahrum olan her çocuğun yetim olduğunu ifade etti.

30 Haziran “koruyucu aile günü” olması münasebetiyle düzenlenen panelde emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerine başlayan Abdullah Neşeli, ”Çocuklarımız, geçmişin tecrübesi, günümüzün şartları ve geleceğimizin aydınlık olması için ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Ancak bu şekilde ailede ve sosyal toplumda güvenliği sağlamış oluruz” dedi.

Şenay Aras Doğan: “Çocukluk çağında çocuğu olumsuz manada etkileyen durumlar olmuşsa, bunun çok büyük bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıktığını ve toplumda kapanmaz yaralara sebep olduğunu görüyoruz” diyerek çocuklara olumsuz bir halk mirası bırakmaktan kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Abdurrahman Aslan: Koruyucu aile sisteminde yasal süreçlerin nasıl ilerlediği ve neler yapılması gerektiği hakkında bilgi verdi.

Koruyucu aile olarak konuşma yapan Harun Muratdağı ise tecrübe paylaşımı yaptı.

Programın kapanış konuşmasında müftü Gülden: Hz. Peygamberin şu hadisini hatırlatarak; “Üç yetimle ilgilenen kişinin, tüm gecesini namazla geçiren, gündüzlerin tamamında oruç tutan ve cihat eden kişinin aldığı sevap kadar sevap alacağını” ve peygamberin (sav) bu müjdesine kavuşmak isteyen herkesin toplumun yetimlerine sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

Gülden: panele katılan davetlilere, alanında uzman panel konuşmacılarına teşekkür ederek, hediye takdim etti.